NORRENERGI FÖRST I LANDET MED FJÄRRVÄRME MÄRKT MED BRA MILJÖVAL
Energibolaget Norrenergi som svarar för fjärrvärme- och fjärrkyleförsörjningen i norra Storstockholm, har fått all sin fjärrvärme godkänd enligt kriterierna för Bra Miljöval.
Norrenergi har höga miljöambitioner och miljöarbetet är sedan länge en självklarhet. Bland  annat har Norrenergi under en längre tid ständigt ökat andelen förnyelsebar energi i sina produkter.
Bra Miljöval är ett av Naturskyddsföreningens verktyg för att driva utvecklingen till ett hållbart energisystem. Att välja fjärrvärme märkt med Bra Miljöval bidar till minskad klimatpåverkan.

ALLA VILLOR SKA HA SOLFÅNGARE
Alla nya villor i Trelleborg ska ha solfångare för uppvärmning, anser kommunens miljönämnd.
- Varje hus som byggs bör byggas med tanke på att minska de fossila bränsleutsläppen. Solceller eller solfångare är därför utmärkta alternativ, säger miljönämndens ordförande Görgen Holmdahl.
Sydsvenska Dagbladet

PENDLARE VÄRMER NYTT HUS
Är du en av de svettiga pendlare som stressar mellan tåg och tunnelbana på Stockholms central? Grattis, då bidrar du snart till en bättre miljö.
Ett av Stockholms stora byggprojekt, Kungsbrohuset, är internationellt uppmärksammat redan på planeringsstadiet. Kroppsvärmen som de 250 000 dagliga pendlarna alstrar ska nämligen användas för att värma upp huset, som byggs intill Centralstationen.
- Förhoppningen är att 5-15 procent av byggnadens totala värmebehov ska komma från värmeavledningssystemet, säger projektledare Karl Sundholm.
Stockholm City

ÅTERVINNING MINSKADE KOLDIOXIDUTSLÄPPEN STORT
Avfalls- och återvinningsföretaget Sita återvann 114 000 ton material under 2007. Enligt företaget innebär det en minskning av koldoixidutsläppen med 260 000 ton.
Varje kilo stål som återvinns minskar utsläppen med drygt 1 kilo koldioxid. För papper och plast minskar utsläppen med 1,5 respektive 2 kilo per kilo. För aluminium är effekten så stor som 10 kilo koldioxid per kilo.

ELEKTRONIKEN ALLT GRÖNARE
Elektroniska produkter blir långsamt mer miljöanpassade. Både Nokia och Sony Ericsson har mobiltelefoner som numera tillverkas utan PVC och ftalater. Det visar en undersökning som Greenpeace gjort bland fjorton elektroniktillverkare.
- Ingen av produkterna är exemplariska, men det är glädjande att se att nästan alla har blivit mindre farliga för miljön och hälsan på senaste tiden, säger Erik Albertsen på Greenpeace.
Göteborgs-Posten

ANDRAHANDSVÄRDET PÅ MILJÖBILAR STIGER
Ett lägre andrahandsvärde har tidigare använts som argument mot miljöbilar. I själva verket är andrahandsvärdet bättre på miljöbilar än på andra bilar, visar färsk statistik.
- Även om miljöbilarna kostar lite mer att köpa nya, så har man igen det när man säljer dem, säger Mattias Goldman på organisationen Gröna bilister.
Enligt en undersökning från bilhandelsföretaget KVD ligger andrahandsvärdet på både Volvos och Fords etanolbilar mellan fem och tio procent högre än jämfört med motsvarande bilar med bensinmotor.
E24.se

RUSNING EFTER BIOBRÄNSLE
Försäljningen av etanol ökar kraftigt. Under årets första månad såldes 152 procent mer E85 jämfört med samma period förra året. Samtidigt fortsätter efterfrågan på bensin att minska.
Under förra året såldes totalt 112 000 kubikmeter E85. Året innan, 2006, slutade siffran på 63 000 kubikmeter, vilket innebär att den totala försäljningen under ett år har ökat med hela 77 procent.
Dagens Nyheter

ELEKTRISKA LÅNEBILAR I PARIS 2009?
Succén med lånecyklar i stan ska redan nästa år följas upp med elektriska lånebilar, lovar Paris borgmästare.
Efter lånecykeln "Velib" kommer nu "Autolib". Systemet med små och miljöanpassade lånebilar för stadsbruk kan komma att införas redan nästa år. Ett liknande system med lånebilar planeras också i Lyon.
Ny Teknik

NY STÖRRE ELBIL FRÅN NORSKA THINK
Norska elbilen Think är på gång igen, och på Genevesalongen nyligen visade man upp både den serieklara 2+2-sitsaren City och en ny femsitsig modell kallad Ox, som så småningom ska lanseras globalt.
Auto Motor & Sport

VÄSTTRAFIKKUNDER FÅR PROVA BILPOOL
Trogna Västtrafikkunder får nu möjlighet att prova på bilpooler i Göteborg under tre månader utan att betala inträdes- och medlemsavgifter.
Göteborgs-Posten

GEMENSAM SATSNING FÖR ATT PRESENTERA SVENSKA ELBILAR
Svensk bil- och kraftindustri satsar nu gemensamt för att lansera nästa generation miljöbilar. Regeringen satsar 240 miljoner kronor för att delfinansiera miljöinriktad fordonsforskning. Bakom samarbetsprojektet står SAAB Automobile, Volvo Car Corporation, Vattenfall och batteriföretaget ETC AB. Syftet är att utveckla och demonstrera plug-inhybrider, nästa generations hybridfordon som kan laddas direkt ur vägguttaget. Elföretagens forskningsorganisation har beräknat att om 70 procent av de svenska bilarna skulle drivas med el skulle utsläppen av koldioxid från personbilstrafiken minska med 80 procent.

VOLVO SATSAR PÅ GASDRIFT IGEN?
På årets motorsalong i Genève visade Volvo en intressant modell som går under namnet "Multifuel". Denna modell kan, förutom med etanol, även drivas med biogas. Det är Volvos Schweiziska marknadsbolag som har tagit initiativet och från och med i sommar kommer man att erbjuda både Volvo V50 och V70 som Multifuel-versioner.
Auto Motor & Sport

TRANSPORTSEKTORNS UTSLÄPP ÖKAR
Transportsektorn i Europa har de senaste åren fortsatt att öka sin utsläpp, trots åtgärder för att minska bränsleåtgången i bilarna. Transporternas utsläpp i Europa har ökat med nära 30 procent de senaste femton åren. Godstransporterna på väg har ökat mest, den ökningen är större än tillväxten i ekonomin.
- Detta går inte ihop med EU:s klimatpolitik, säger projektledare Peter Jensen på EU:s miljöbyrå i Köpenhamn. Transportsektorn har blivit en fripassagerare, som inte tar sin del av ansvaret. Transporterna betalar inte sina miljökostnader, om de hade inkluderats i priset skulle det blivit en förändring.
Sveriges Radio

DHL MILJÖSATSAR
DHL satsar på helgrön distributionsflotta genom att konvertera cirka 250 kurirfordon till miljöanpassade alternativ. Under den närmaste treårsperioden kommer DHL att konvertera alla egna dieseldrivna kurirfordon så att de kan köras på alternativa drivmedel, biogas eller etanol. Idag har DHL Express i Sverige ett 20-tal biogasdrivna fordon.
Transportnet.se

KEMTVÄTT PÅ MILJÖVIS
Koldioxid är bra för miljön. Åtminstone om det ersätter giftiga kemikalier. Svanenmärkta kemtvätten i Sisjön tvättar med koldioxid.
I stort sett alla kemtvättar använder sedan decennier lösningsmedlet perkloretylen. Men i Sisjön - liksom på Fred Butlers andra tvätterier i Sverige och Europa - tvättas plaggen med återvunnen koldioxid.
Metro

COOP KRAV-MÄRKER ALLA BUTIKER
Coop ska KRAV-märka alla sina butiker och stormarknader i hela Sverige. 262 butiker är redan idag certifierade enligt KRAV-reglerna. Nu ska resten certifieras. För att bli KRAV-märkt krävs att butikerna har ett stort sortiment av kravprodukter och att personalen har goda kunskaper om ekologisk produktion.

AXFOOD GÖR STOR EKO-SATSNING
Axfood, med nya miljöchefen Åsa Domeij i spetsen ska nu utöka sortimentet av ekologiska livsmedel, skriver Dagens Nyheter som gått igenom eko-satsningarna hos Coop, Ica och Axfood. Samtliga kedjor ska öka sortimentet rejält. Axfood ska lansera ett eget ekologiskt varumärke efter sommaren. Sedan tidigare har både Coop och Ica egna ekologiska märken.
MiljöRapporten Direkt

SCANDIC SLOPAR FLASKVATTEN OCH BYTER TILL LYSDIODER
Scandic tar bort försäljningen av flaskvatten på sina restauranger och konferenser i Sverige. Med det räknar hotellkedjan med att minska de fossila koldioxidutsläppen med 160 ton per år.
Scandic byter också ut neonskyltarna på sina 134 hotell i Europa och ersätter dem med energisnåla lysdioder. På detta sätt kommer man spara över 600 ton koldioxid.