PG GYLLENHAMMAR VILL HA HÅRDARE TAG MOT INDUSTRIN
Pehr G Gyllenhammar, före detta Volvochef och nu styrelseproffs, säger i en intervju i Dagens Nyheter att teknikutvecklingen inte kommer att lösa klimatproblemen. Enligt Gyllenhammar kommer industrin att välja en miniminivå på tekniken, inte bästa teknik. Därför behövs hårdare krav. Själv har han investerat i vindkraft.

GELDOF SÄTTER PRESS PÅ FÖRETAGEN
- Företagen måste överge maximal vinst som drivkraft och inrikta verksamheten på optimal vinst där miljöhot och fattigdom tas med i beräkningen, säger han och framhåller att vinsten på lång sikt inte blir lägre.

VARNING FÖR KLIMATSKOJARE
Energimyndigheten går nu ut med en varning för klimatskojare som erbjuder olika typer av "klimatkompensation" för de utsläpp av växthusgaser som man som enskild medborgare eller företag bidrar till. Energimyndigheten slår nu larm om att man kan bli utnyttjad för sitt miljöengagemang av oseriösa företag och rena skojare som säljer utsläppsrätter eller andra former av klimatkompensation. Det förekommer bl a försäljning från icke existerande eller ens planerade projekt. Energimyndigheten rekommenderar därför att man bara ska investera i projekt som omfattas av FN:s och EU:s regelverk.

ENERGISNÅLA HYRESLÄGENHETER VID PLATÅN
Om knappt två år ska ett nytt energisnålt hus med hyresrätter stå klart vid Platån på Hisingen i Göteborg.
- Det blir en utmaning utan bidrag och subventioner, men vi kan ju inte sluta att bygga hyreshus, bara för att de bostadspolitiska förutsättningarna har förändrats, säger Staffan Bolminger, projektledare och miljöchef på Älvstranden Utveckling AB. Akterhuset är Älvstrandens fjärde projekt bland energisnåla hus, ett så kallat passivhus.
Göteborgs-Posten

GE LÄGGER MILJARDER PÅ SOL OCH VIND
General Electric ska fördubbla sina investeringar i förnybar energi fram till 2010. Det amerikanska konglomeratet satsar motsvarande 389 miljarder kronor på bland annat vind- och solkraft.
Dagens Industri

USA REDO ATT MINSKA VÄXTHUSGASUTSLÄPP
USA kan tänka sig att acceptera bindande internationella åtaganden för att minska växthusgasutsläppen, om reglerna också omfattar Kina, rapporterar Sveriges Television. President Bushs rådgivare uppgav vid ett förberedande klimatmöte i Paris att ett åtagande  skulle kunna ske redan vid nästa G8-möte i sommar, dock med reservation att det "kräver deltagande av alla stora ekonomier".

FORTSATTA ÖKNINGAR FÖR KRAV UNDER 2007
Allt fler djur föds upp enligt KRAVs regler. Det visar ny statistik för 2007. Kraftigast var ökningen för mjölkkor, som ökade med 13 procent, medan ägg- och nötköttsproduktionen ökade med 10 procent. Försäljningen fortsätter också att öka, liksom produktutbudet.

SVANENMÄRKT OMSÄTTER 100 MILJARDER
Det stora intresset för Svanenmärkta produkter syns också i försäljningen av Svanenmärkta produkter. De senaste sju åren har Svanenmärkta produkter ökat från 20 miljarder kronor till dagens 100 miljarder kronor, skriver Dagens Industri.

AXFOOD ÖKADE EKO-FÖRSÄLJNINGEN MED 27 PROCENT 2007
Axfood står idag för ca 17 procent av detaljhandelsmarknaden i Sverige. Under 2007 ökade den ekologiska försäljningen med 27 procent. Detta kan jämföras med resultatet för 2006 då ökningen var 17 procent. Totalt sålde Axfood ekologiska varor för 320 miljoner kronor under 2007.
EkoWeb

MER EKOLOGISKT NÄR WILLYS BYTER STRATEGI
Nu lanserar Willys nästa generation Willysbutiker. Totalt kommer 90 butiker att byggas om fram till 2012. Det som skiljer det nya konceptet är bland annat en stor satsning på ekologiska varor.

ICA KÖR MOT GRÖNT
Ekologiska varor tillhör det som ökar mest i Icas försäljning - med 28 procent.
- Det är fortfarande en liten del av vår totala försäljning, men den varugrupp som ökar mest säger Icas koncernchef Kenneth Bengtsson. Under 2008 lanseras 60 nya ekologiska produkter.
Dagens Nyheter

SYSTEMBOLAGET ÖKADE 70 PROCENT PÅ EKOLOGISKT 2007
Det har blivit ordentlig fart på Systembolagets ekologiska försäljning. Under 2007 ökade literförsäljningen med 70 procent, under 2006 var ökningen 57 procent.

CHOICE HOTELS SATSAR 35 MILJONER KRONOR PÅ EKOLOGISK FRUKOST
Från och med februari kan hotellkedjan Choice Hotels erbjuda alla sina gäster ett fullvärdigt ekologiskt frukostalternativ på alla sina 160 hotell runt om i Skandinavien. Satsningen genomförs i samarbete med KRAV.
- Genom att använda oss av vår makt som stora inköpare vill vi påverka lantbruket i ekologisk riktning, säger Rita Österberg, marknadsdirektör på Choice Hotels i Sverige.
EkoWeb

HAMNEN VILL KLIMATSATSA
Grön el kan ersätta båtarnas "tomgångskörning". En betydande klimat- och miljöåtgärd i Göteborg vore om lastfartygen stängde av dieselmotorerna vid kaj och i stället fick "grön" el från land. Detta kan börja ske i större skala inom några år, men hamnen och DFDS Tor Line vill då ha både investeringsbidrag och skattefri el.
Göteborgs-Posten

MILJÖMEDVETANDET HOS RESENÄRERNA ÖKAR
Västtrafik har nu den största resandeökningen någonsin. Bara i Göteborgs stadstrafik reste under förra året 20 000 fler resenärer med kollektivtrafiken varje dag jämfört med 2006. Hela 88 procent av resenärerna anser att kollektivresan är ett miljöanpassat sätt att resa.

STOPP FÖR FLYG TILL STOCKHOLM
Ny resepolicy för regionanställda. Nu dras tumskruvarna åt rejält för de cirka 50 000 regionanställda när de reser i tjänsten. De får inte flyga till Stockholm; får inte använda gamla bilar för tjänsteresor och bör cykla mer.
En av de viktigaste punkterna är att tåg och buss ska gälla som förstahandsaltarnativ för resor som är längre än 50 kilometer och för kortare tjänsteresor skall cykel och kollektivtrafik utnyttjas. Om man väljer taxi måste det vara en miljötaxi.
Göteborgs-Posten

LYFTER MED HJÄLP AV KOKOS
Från London till Amsterdam - på kokosnötter. Nu är den första kommersiella flygturen på biobränsle gjord. En Boeing 747 från Virgin Atlantic flög med biobränsle baserat på kokosnötter och babassu.
Expressen

GM UTLOVAR 50 PROCENT ETANOLBILAR TILL 2012
Den amerikanska biljätten har som mål att hälften av bilparken på den amerikanska marknaden ska kunna köras på etanol 2012. I år kommer GM att lansera elva nya etanoldrivna modeller.

SVANENMÄRKT BILBRÄNSLE PÅ VÄG
Senare i år ska det gå att tanka miljömärkt bränsle i bilen. Svanens regler för biodrivmedel är på väg att bli klara. Energigrödor som har odlats på marker som läcker koldioxid föreslås bli bannlysta. Även krav på att tillverkningen av etanolen ska vara energieffektiv finns med i förslaget.
Svenska Dagbladet

FÖRETAGEN I KÖ FÖR GRÖNA BILAR
Den stora bensinslukande suven har blivit iskall. I stället rusar företagen efter gröna alternativ när det är dags att köpa tjänstebilar. Det visar en rundringning som DN ekonomi gjort.
- Vi ser tydligt att de stora bränsleslukande bensinbilarna tar otroligt mycket stryk nu, säger Thomas Lundgren på Autolease.
- Vi märker av miljöintresset på två sätt. Dels har antalet miljöbilar i vagnparken ökat kraftigt. Det handlar om drygt en fjärdedel. Dels märker vi det på att det snarare blivit regel än undantag att man har en miljöbilspolicy hos företagen, säger Stefan Lundström på Skandiabanken Bilfinans.
Dagens Nyheter

"JAG HAR VALT BORT BILEN"
Det säger Svenska Statoils miljöchef Helena Winberg i en intervju i Dagens Industri, där hon förklarar att hon medvetet valt bort bil privat. Hon anser inte att hon behöver äga en bil, utan väljer att promenera eller cykla. Om hon behöver hyr hon en miljöbil.

BENSINBILEN BLIR BARA EN PARENTES
Först var den död och försvunnen. Men plötsligt pratar hela bilvärlden om elbilen. Efter att ha provkört en Baker Electric Coupe från 1908, sammanfattar Håkan Matson i Dagens Industri:
- Jaha, så är det alltså - bensinbilen blev bara en hundraårig parentes.