FN:S KLIMATPANEL - MÄNSKLIGHETEN BAKOM UPPVÄRMNINGEN
FN:s klimatpanel, IPCC, är nu överens om att det sker en global temperaturökning och att det är vi människor och vårt sätt att leva som ligger bakom den. Detta står att läsa i den fjärde klimatrapporten från IPCC; den förra kom 2001. Bakom rapporten står 2 500 eniga forskare från 130 länder. En av de viktigaste förändringarna är att säkerheten i slutsatserna ökat sedan förra rapporten. Med 90 procents säkerhet värms jorden på grund av mänsklig aktivitet. I den förra rapporten var säkerheten 66 procent.
Andra slutsatser är:
- Den globala medeltemperaturökningen har varit 0,74 grader de senaste hundra åren.
- Om ingenting görs väntas den globala temperaturen stiga med mellan 1,8 och 4,0 grader till 2100. Den högre siffran på fyra grader gäller om ökningstakten av utsläppen förblir oförändrad. Det lägre gradtalet bygger på att utsläppen begränsas.
- Havsytan beräknas stiga mellan 18 och 58 cm på grund av ökade temperaturer och smältande isar.
- Det är högst troligt att perioder med extremt varmt väder, värmeböljor och kraftiga regn fortsätter att bli vanligare, och troligt att tropiska stormar kommer att bli mer intensiva.
- Golfströmmen kommer att mattas av med 25 procent, och därmed blir uppvärmningen av Europa inte lika kraftig som i övriga världen.

 

REAKTIONER PÅ KLIMATPANELENS RAPPORT
Det är främst andra länder som måste minska sina utsläpp för att möta klimathotet. Det anser statsminister Fredrik Reinfeldt i en kommentar till IPCC-rapporten. Detta eftersom åtgärder är mer kostnadseffektiva i andra länder. Kommentaren har fått skarp kritik från miljöorganisationerna och Miljöförbundet Jordens Vänner kallar Reinfeldts reaktion på rapporten för "en historisk bottennotering i svensk miljöpolitik".
- Det är nu än mer brådskande att det internationella samfundet kommer igång med allvarligt menade förhandlingar om en ny världsomspännande överenskommelse för att stoppa den globala uppvärmningen, sa EU:s miljökommissionär Stavros Dimas.
   Kina har också kommit med en kommentar. UD-taleskvinnan Jiang Yu säger att ansvaret för växthusgaserna i atmosfären ligger på de industrialiserade länderna. Vad gäller Kina så är möjligheten till omställning på kort sikt mycket begränsad. Två tredjedelar av landets energiproduktion bygger på koleldning.

 

OLJEBOLAG VILL KÖPA KLIMATFORSKARE
Enligt den brittiska tidningen the Guardian har lobbygruppen American Enterprise Institute, AEI, skickat brev till ett antal vetenskapsmän och ekonomer. AEI erbjuder i breven 10 000 dollar till de forskare som författar artiklar som poängterar brister i arbetet som FN:s klimatpanel just presenterat. Gruppen är finansierad av Exxon-Mobil och har kopplingar till Bushadministrationen. Dagens Industri och Göteborgs-Posten skriver om the Guardians rapportering.

 

VITA HUSET CENSURERAR KLIMATFORSKNING
- Vita Huset sitter på dokument som bevisar att höga tjänstemän inom administrationen vilseleder allmänheten genom att ingjuta tvivel på forskningen om den globala uppvärmningen. Den demokratiske senatorn Henry Waxman är ordförande i ett utskott som granskar regeringens hantering av klimatfrågorna. Vid en tidigare hearing i utskottet berättade the Union of Concerned Scientists om en undersökning som visar att många statliga klimatforskare pressats att tona ned klimathotet. 40 procent av de tillfrågade uppgav att budskapen i deras forskningsrapporter hade redigerats före utgivning så att de fått en annan mening.
m-plus 

 

REVISORER TAR HÅLLBARHET PÅ STÖRSTA ALLVAR
Hållbar utveckling har för första gången stått i fokus på den internationella revisororganisationen IFAC:s världskongress. Sedan Kofi Annan tillkännagav Principles for Responsible Investments ställer allt fler krav på noterade bolag att hållbarhetsredovisa.
Dagens Miljö

 

CITROËN ANMÄLD FÖR VILSELEDANDE REKLAM
Citroën har anmälts till konsumentombudsmannen (KO) av Gröna Bilister för vilseledande reklam. Organisationen vänder sig främst mot att Citroën i sin svenska marknadsföring använder frasen "Årets renaste biltillverkare", vilket baseras på en bedömning från brittiska Green Fleet. Gröna Bilister hävdar i ett pressmeddelande att Citroën inte har varit i närheten av att vinna något pris som mest miljöanpassade eller renaste biltillverkare och hävdar att det är direkt vilseledande att skriva det i stora annonser. Dessutom uppges att de bilar Citroën får beröm för i Storbritannien inte säljs i Sverige. Detta skriver TT i flera tidningar.

 

EU LAGSTIFTAR NÄR INDUSTRIN INTE KLARAR SITT FRIVILLIGA ÅTAGANDE
EU-kommissionen har presenterat ett förslag om koldioxidkrav för nya bilar. Förslaget innebär en ny lagstiftning som tvingar den europeiska bilindustrin att till 2012 minska det genomsnittliga utsläppet av koldioxid från nya personbilar till 130 gram per kilometer (2006 var genomsnittet 162 gram per kilometer). Förslaget innebär att EU backar från det tidigare föreslagna 120 gram per kilometer. Bakgrunden till förslaget är att den europeiska bilindustrin under tio år misslyckats med att på frivillig väg sänka koldioxidutsläppen. Därför bestämde sig EU:s miljökommissionär Stavros Dimas att tillgripa en reglering genom generell lagstiftning.
   Toyotas Europachef välkomnar de nya kraven och säger att Toyota siktar på att kraven ska var uppfyllda till 2010 istället för till 2012.
- Det här får en dramatisk effekt för företag som tillverkar större bilar. De flesta av både Volvo och Saabs modeller kommer inte att klara kraven, säger Christer Karlsson, professor på handelshögskolan i Stockholm och Copenhagen Business School.
- Det är positivt att det nu är klarlagt att den frivilliga linjen har misslyckats och att kommissionen konstaterar att det är lagstiftning som gäller, säger Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen, samtidigt som föreningen är besviken på höjningen från 120 till 130 gram och ser det som en eftergift för bilindustrilobbyn.

 

GRÖNT TÄNKANDE PÅ MODEVECKAN
Nyligen lanserade jeansmärkena Levis och Nudie "gröna" jeans och härom veckan informerade Hennes & Mauritz om vårens kollektioner med plagg i ekologisk bomull för dam, ungdom och barn.
- Ekologiskt tänkande är på väg in i modevärlden, konstaterar formgivaren Diana Orving, en av deltagarna på Stockholms modevecka.
Göteborgs-Posten

 

KALIFORNIEN STOPPAR EL FRÅN KOLKRAFTVERK
I Kalifornien har delstatsmyndigheten skärpt kraven på elbolagen, vilket innebär stopp för el från koleldade kraftverk. Från den 1 februari får elbolagen inte köpa in el från kraftverk som släpper ut mer koldioxid än gaseldade kraftverk. Kalifornien har inga egna kolkraftverk men köper 20 procent av sin el från kolkraftverk i delstater som Nevada och Arizona. Avsikten med de nya kraven är att stimulera investeringar i renare energislag som sol och vind.
Sveriges Radio

 

ALLT FLER VÄLJER EKOLOGISK BARNMAT
Trenden med nyttigare och mer miljöanpassad mat har nått de minsta. De senaste två åren har försäljningen av ekologisk och vegetarisk barnmat på burk ökat med närmare 60 procent.
Göteborgs-Posten

 

ÅRETS KOMMUNIKATÖR - EN MILJÖKOMMUNIKATÖR
2006 var året då klimatförändringarna blev en realitet i det svenska folkhemmet. Det kan vi tacka Stefan Edman för. Han har för den insatsen utsetts till årets kommunikatör av Populär Kommunikation.
- Jag försöker peka på möjligheter istället för att måla upp en hotbild, förklarar Stefan Edman sin genomslagskraft.

 

TREDUBBLA P-AVGIFTER FÖR TÖRSTIGA
Stadsdelen Richmond i sydvästra London har beslutat att tredubbla priset för p-tillstånd för ägare till "bränsletörstiga" bilar som Porsche, Jaguar och Range-Rover. Minst fem andra stadsdelar i London överväger liknande åtgärder.
Auto Motor & Sport

 

INTRESSET FÖR CLIMATEWELL ÖKAR LAVINARTAT
Efter att ha hedrats med det Världsekonomiska forumets pris Technology Pioneer 2007 har intresset för svenskstartade Climatewells klimatanläggningar ökat lavinartat. Bland annat har en amerikansk myndighet som ska bygga 60 000 bostäder visat intresse. Anläggningarna bygger på en enkel princip och kan innebära stora miljövinster.
Dagens Miljö