KLIMATREKLAM HETASTE TRENDEN
Svenska företag har drabbats av ekomani. Reklambyråer ser en kraftigt ökad efterfrågan på kommunikation som signalerar miljö- och klimatmedvetenhet.
- Vi har absolut märkt ett ökat intresse från våra kunder. Många vill berätta hur de förhåller sig till miljö- och klimatfrågan, som blir allt viktigare när konsumenterna gör sitt val, säger Tove Langseth, på reklambyrån Lowe Brindefors.
Men många är fel ute. Det måste finnas substans i budskapen, annars är man borta ur matchen.
- Ingen tror på ett företag som bara påstår att det värnar om miljön. Nyckeln är verkligt innehåll, förbättringar och åtgärder som klarar av att leda miljöbudskap i bevisning. Därför kommer många säkert tvingas se över sin affärsstrategi och sina grundläggande värderingar för att skapa substans i sitt miljöbudskap, säger Erik Sollenberg, vd på reklambyrån Forsman och Bodenfors.
E24 Näringsliv

 

VOLVO SATSAR 100 MILJONER PÅ SÄKERHET OCH MILJÖ
Volvo Personbilar Sverige AB lanserar tillsammans med Volvohandeln en rad "gröna" erbjudanden. Ett av dem är att den som köper en Volvo Flexifuel avgiftsfritt får delta i en Eco-Safe-kurs, där deltagarna lär sig att bli både mer miljöanpassade och säkrare bilister. En annan del i satsningen är att priset på etanolbränslet E85 alltid ska vara lägst hos bensinstationerna Tanka som finns hos Volvos återförsäljare.

 

 

SOL, VIND OCH VATTEN VÄRT EN FÖRMÖGENHET
Investeringar i förnyelsebar energi kommer att vara värda 5 000 miljarder kronor om tio år. Den bedömningen gör investmentrådgivaren Ernst & Young i en ny rapport. Ett exempel på en teknik med stor potential är vågkraft, en teknik som Vattenfall nu investerar i. Vågkraften är ännu på försöksstadiet, medan solcellsmarknaden har exploderat. Marknaden i Tyskland har växt med 750 procent på tre år och Spanienmarknaden har femfaldigats på två år.

 

 

SVERIGE VANN GIFTMÅL MOT EG-KOMMISSIONEN
EG-domstolen har gett Sverige rätt i målet mellan Sverige och EG-kommissionen om det giftiga ämnet parakvat. Domen innebär att ämnet inte godkänns som bekämpningsmedel inom EU. I Sverige förbjöds parakvat 1983. Ämnet är akut giftigt och bedöms som extremt hälsofarligt. Sverige stämde kommissionen 2004 sedan den godkänt parakvat för användning som bekämpningsmedel inom unionen. Kommissionens beslut medförde att bekämpningsmedel som innehåller ämnet under vissa förutsättningar skulle kunna godkännas i Sverige.
Regeringen beskriver den nya domen som en framgång för hälsa och miljö.

 

 

GORE FÅR GÖTEBORGSPRISET
Göteborgs Stads pris för hållbar utveckling, tidigare känt som Göteborgs internationella miljöpris, går i år till miljödebattören Al Gore, tidigare kongressledamot, senator och amerikansk vicepresident. "Ingen annan har väckt världen för klimatfrågan som han" menar juryn. Al Gore kommer själv att ta emot priset på en miljon kronor vid en ceremoni den 22 januari nästa år.

 

 

SEB ANALYSERAR KLIMATFRÅGAN
Bankkoncernen SEB:s chefsekonom Klas Eklund lämnar sin post. Han går till en nyinrättad tjänst på banken, där han ska analysera klimatfrågornas betydelse för kreditgivningen.
- Vad betyder klimatfrågan för finanssektorn och bankens kreditgivning? Det är frågor som kräver specialrapporter och det är något som den vanliga analysapparaten inte räcker till för, säger Eklund.
Dagens Industri

 

 

ENBART EKOBANANER PÅ COOP KONSUM OCH COOP NÄRA
Från och med idag blir det enbart ekologiska bananer i bananhyllan på Coop Konsum och Coop Nära i Stockholm och Göteborg. De ekologiska bananerna kommer att ha samma prisnivå som de konventionella.
- När vi kan erbjuda ekologiska produkter till samma pris som konventionella ser vi inte något skäl att ha konventionella, konstaterar Jonny Olsson, kedjedirektör för Coop Konsum och Coop Nära.

 

 

NEW JERSEY LAGSTIFTAR MOT VÄXTHUSGASER
New Jersey har som första delstat i USA antagit en lag som säger att delstatens utsläpp av växthusgaser måste minska med 80 procent till 2050. New Jerseys demokratiske guvernör Jon Corzine sa att lagen är ett budskap till president Bush och övriga makthavare i Washington att vakna upp och börja göra något åt klimatförändringarna.
Sveriges Radio

 

 

MINSKAD TRAFIK EFTER TRÄNGSELSKATT
Sedan trängselskatten återinfördes i Stockholm har antalet passager vid betalstationerna minskat med 20 procent jämfört med motsvarande period i fjol, då försöket med trängselskatter precis hade avslutats. För Vägverkets projektchef Birger Höök är sambandet tydligt.
- Det är ett resultat av att trängselskatten återinförts, säger han.
Dagens Nyheter

 

 

FÖRETAG BAKOM KLIMATUPPROP BÖRJAR REDOVISA SINA UTSLÄPP
Ett 40-tal företag har antagit utmaningen "Näringslivets klimatupprop", bland annat Bilprovningen, Ica, SJ, Coop, Fortum Värme, JM, LRF, LFV, Vasakronan, SMHI och Stena Metall. Genom att ställa sig bakom uppropet har företagen försäkrat att de ska beräkna och redovisa sin klimatpåverkan, inklusive åtgärder, på sina hemsidor.
Dagens Miljö

 

 

EKOLOGISKA PRODUKTER EFTERFRÅGAS
Intresset för ekologiska livsmedel är på topp. Över tre miljoner svenskar vill ha mer ekologiska varor i butikerna. En tredjedel av befolkningen tycker dessutom att alla livsmedel i butikerna borde vara ekologiska. Det visar AC Nielsens färska rapport "Ekologi och Hälsa" som redovisar de svenska konsumenternas inställning till ekologiska livsmedel, skriver Göteborgs-Posten. Klimatfrågan har spätt på intresset för ekomat och efterfrågan har under våren stigit kraftigt, rapporterar tidningen Land Lantbruk. Försäljningsökningar på 30 procent har inte varit ovanliga under våren bland de företag som arbetar med ekologiska livsmedel. Handeln är orolig för att de ekologiska produkterna ska ta slut och arbetar för att stimulera ökad produktion.

 

 

KLIMATSTYRMEDEL GER FLER JOBB
Nya skatter och andra styrmedel för att få ner koldioxidutsläppen i transportsektorn ger fler arbeten och måttligt minskad industriproduktion. Det visar en rapport beställd av Naturvårdsverket. Tillverkningsindustrin kan till exempel få 5 000 nya arbeten.
Dagens Nyheter

 

 

EKOTOMATER ÄR BRA FÖR HÄLSAN
Ekologiskt odlade tomater innehåller mer hälsosamma flavonoider än de som odlats konventionellt, visar en stor amerikansk studie. Skillnaden växte under de tio år som försöken pågick. Flavonoider är växtkemikalier som anses skydda mot hjärtsjukdomar, men även cancer och demens.
Svenska Dagbladet

 

 

KINA TOPPAR UTSLÄPPSLIGAN
Kina har gått om USA som det land som släpper ut mest växthusgaser. Det framgår av nya holländska beräkningar. Beräkningarna är dock fortfarande preliminära. Förstaplatsen ska dock ses i ljuset av att Kinas utsläpp per capita fortfarande är ungefär fem gånger lägre än USA:s.

 

 

LÖNSAM AFFÄR ATT TA ANSVAR
Det är i företagens eget intresse att vara goda världsmedborgare - att hjälpa till att hitta konstruktiva lösningar på problem som växthuseffekten, fattigdom och brott mot mänskliga rättigheter. Det krockar inte med kraven på lönsamhet och aktievård. Det är slutsatsen i en rapport från en arbetsgrupp bestående av medlemmar från storföretag som ABB, BP och Ford, samt företrädare för frivilligorganisationer som Amnesty International och Institute for Sustainable Development. Undersökningen är gjord på initiativ av tankesmedjan "Tomorrow's Company".

 

 

SEGLANDE HANDELSFLOTTA
Nu hissas seglen åter inom handelsflottan. Med en stor vindfångare i fören och täta väderrapporter utlovas rejäla bränslebesparingar. Ett fartyg med den nya tekniken sjösätts under augusti. Enligt segeltillverkaren ska bunkeroljeåtgången minska med upp till en tredjedel.
- Kan vi spara 20 procent av de bunkerkostnader vi har idag kan vi tjäna 1 500 dollar om dagen. Miljömässigt kommer seglet att löna sig hur som helt, den vinsten får vi på köpet, säger Niels Stolberg på Beluga-gruppen, som beställt fartyget.
MiljöRapporten

 

 

KLIMATMÄRKNING AV LIVSMEDEL, BILAR OCH BYGGVAROR
En miljömärkning av livsmedel kommer att diskuteras av en rad aktörer inom livsmedelsindustrin på en konferens. Även regeringen är positiv till en klimatmärkning av livsmedel och vill införa ett frivilligt system för märkning. Regeringen vill också ha klimatmärkning för bilar och på sikt för byggvaror.