DRAMATISK AVSLUTNING PÅ BALI - MÖTET 2009 BLIR EN RYSARE
Efter en veckas förhandlingar och en avslutande sju timmar lång diplomatisk brottningsmatch, med en vädjan från både FN:s generalsekreterare och Indonesiens president, kunde klimatmötets delegater enas om ett beslut att inleda förhandlingar om ett nytt klimatavtal. Avtalet ska vara färdigt 2009 då parterna i FN:s klimatkonvention möts i Köpenhamn. Uppgörelsen banar väg förbi många av de konflikter som skapats mellan länderna genom Kyotoprotokollets tillkomst.
- Om det här förvaltas väl skapar det förutsättningar för ett historiskt kapitel i klimatarbetet, säger Sveriges miljöminister Andreas Carlgren.
Reaktioner efter mötet på Bali
Grönt ljus från Balimötet - GP
Balimötet: Det omöjliga blev möjligt - DN
Oklart in i det sista på klimatmötet - Sydsvenskan
Bali var bara början - nu börjar allvaret - SvD
Baliöverenskommelsen ett viktigt steg framåt trots svagt innehåll - WWF


SCHWARZENEGGER STÄMMER USA:S REGERING
Arnold Schwarzenegger går till domstolen för att få rätt mot president George W Bush. Nyligen valde USA:s naturvårdsverk (EPA), med stöd från presidenten, att inte godkänna en motion som skulle frigöra Kalifornien ifrån USA:s nationella plan för att kapa utsläpp. Kalifornien vill istället införa en egen plan som går hårdare åt personbilar än den nationella planen. Efter detta har den Kaliforniske guvernören tröttnat på regeringens miljöpolitik och tänker nu dra landets ledning inför rätta för att tvinga regeringen att godkänna nya, tuffare krav för utsläpp av växthusgaser från fordon.
- Detta är ännu ett exempel på den här administrationens misslyckande att ta klimathotet på det allvar som det faktiskt kräver. Allt annat än aggressiva aktioner mot det största miljöhotet någonsin är oförlåtligt, sa Schwarzenegger nyligen på en presskonferens angående den avslagna motionen.


GÖTEBORG RUSTAR FÖR NYA SVÅRA ÖVERSVÄMNINGAR
Redan nu planerar Göteborg för att anpassa sig till klimatförändringen. När vattennivån i Skagerrak stiger uppemot en meter kan det krävas både att marken mot havet höjs och att tillfälliga skydd av metallplåt sätts upp. Det mest konkreta Göteborg hittills gjort är att höja lägsta nivån för ny bebyggelse med en halv meter i förhållande till havet.
DN


RIKSREVISIONEN KRITISERAR VATTENFALL
Det statligt ägda energibolaget Vattenfalls tolkning av sitt uppdrag stämmer inte överens med vad riksdag och regering beslutat. Det anser Riksrevisionen som har granskat Vattenfall. Företaget redovisar exempelvis inte hur mycket förnyelsebar energi som bolaget producerar i Sverige.
SR


RESAN BORT FRÅN OLJEBEROENDET HAR BARA BÖRJAT
Saabchefen Jan Åke Jonsson ser inte etanol som den enda klimatlösningen för bilindustrin. - Etanol är bara ett av flera spår, vi måste jobba med en hel palett av alternativ. Vi måste även få ned förbrukningen i våra bilar, oavsett vad vi tankar med för bränsle, det är helt avgörande för oss, säger han.
DN


SÄMSTA LÄGET FÖR TORSKEN NÅGONSIN I KATTEGATT
- Det är nu nödvändigt att tillfälligt stoppa torskfisket i Kattegatt för att bestånden ska kunna räddas, säger Klas Hjelm, naturvårdschef på Naturskyddsföreningen.
Sveriges Fiskares riksförbunds ordförande Henrik Svenberg har i media varit kritisk till de nya provfiskeresultaten och menat att ett fiskestopp inte skulle vara nödvändigt.
- Vi har svårt att förstå Sveriges Fiskares Riksförbunds reaktion. Ett fortsatt fiske på ett snart kollapsat bestånd förstör helt möjligheterna för ett framtida fiske och då har man effektivt sågat av den gren man själv sitter på, säger Klas Hjelm.


HOTAD FISK I DISK - MEN PÅ KROGEN FÖRSVINNER TORSKEN FRÅN MENYN
Torsk, rödspätta, marulk och ål. Alla finns de med på världsnaturfondens röda lista över utrotningshotade fiskar. Debatten om utrotningshotad fisk har gått het de senaste månaderna. Men i fiskdiskarna lyser de utfiskade arterna alltjämt med sin närvaro, med fiskhandlarnas motivering: "Det kunderna vill ha är det vi måste sälja". Men samtidigt väljer allt fler kända Stockholmskrogar att ta bort den hotade torsken från menyn och visa kunderna att det finns andra alternativ. Både forskare och Världsnaturfonden, WWF, applåderar krögarnas beslut.
- Vi tycker det är modigt gjort av de restauranger som tar bort torsk från menyn. Det är en tydlig signal till politikerna att man inte accepterar den dåliga förvaltningen av torsken, säger Inger Näslund, fiskeexpert på WWF.


KRAVMÄRKT NORSK TORSK PÅ VÄG
Den första KRAV-märkta nordnorska linfångade torsken är på väg mot de svenska fiskdiskarna. Torsken fiskas med en så kallad långrev; en lång lina med krokar.
- Det är ett selektivt fiske utan stora bifångster, och det förstör inte bottnarna som trålning. Dessutom drar det mycket mindre energi, säger Bengt Gunnarsson på Företaget Domstein vars tio fiskebåtar i Barents hav fiskar efter torsk och kolja med långrev. Domstein kommer senare i vår bli miljöcertifierade enligt MSC, Marine Stewardship Council. Enligt WWF är en av de viktigaste sakerna med miljömärkningen att det går att spåra varifrån fisken kommer. Alla som handlar med torsk bör kräva att det ska gå att spåra varifrån fisken kommer. Först då kan man börja köpa torsk från områden där fisket sköts uthålligt.
DN


NYTT MÅL PÅ IKEA: 10 PROCENT EKOLOGISKT 2009
IKEA är Sveriges största livsmedelsexportör. Sammanlagt omsätter IKEA Food Services ca 8,1 miljarder i restauranger och "Sweden Shops" i sina varuhus.
- Den ekologiska försäljningen står för 3 procent av den totala försäljningen. Målet är att innan utgången av augusti 2009 skall minst 10 procent av försäljningen vara ekologisk. Alla våra ekologiska produkter säljer bra, vilket ger oss ytterligare incitament på att fortsätta på den inslagna vägen, säger Miriam Swärdh som är marknadschef på IKEA Food Services.
Ekoweb


TIMMERTÅG SLÅR BILARNA
Gasellföretaget Tågåkeriet i Bergslagen har lärt sig att tjäna pengar på att frakta massaved på järnväg en kort sträcka.
- Tidigare har det allmänt varit tal om att järnvägen inte är konkurrenskraftig på avstånd under 20-30 mil. Men nu gör drivmedelspriserna och miljökraven att vi kan konkurrera på relativt korta avstånd, säger vd:n Lars Yngström. Tågåkeriet ska under en testperiod förse pappersbruket Gruvön med ved från avverkningsplatser i Torsby. Övergången från bil till tåg gör att det blir mindre utsläpp av växthusgaser och att trycket lättar på Europaväg 45. Om veden gått på lastbil hade det behövts
1 000 körningar under testperioden.
DI


MILJÖ ALLT VANLIGARE SOM AFFÄRSIDÉ
På företagsinkubatorn Ideon Innovation i Lund märks en tydlig trend att nya entreprenörer i mycket högre grad än tidigare startar bolag med miljön som affärsidé.
- Det är tydligt att CleanTech och miljön i allmänhet är viktigt för nya entreprenörer. Vi saknade helt sådana ansökningar för bara två och ett halvt år sedan, säger Mikael Kipowsky, verksamhetschef på Ideon Innovation. Företagen inser att miljöanpassning inte bara är ett måste utan även ett viktigt säljargument för produkter och tjänster och då bildas det också ekonomi i det hela, menar han.
Miljö & Utveckling


KINA PRESSAR PRISERNA PÅ VINDKRAFTVERK
Kina håller på att bli en av världens stora vindkraftsnationer - både i installerad vindkraft och som tillverkare. Med tysk teknik och amerikansk säljhjälp kliver nu energibolaget Mingyang in på arenan med ett nykonstruerat 1,5 MW-verk som blir 20 procent billigare än motsvarande europeiska vindkraftverk. Och på sikt, när allt större del av produktionen sker med kinesiska komponenter, kommer priset att sjunka ytterligare tror vindkraftsexperter.
NyTeknik


FLER KRAV-PRODUKTER FRÅN FELIX
Felix lanserar tre nya KRAV-märkta produkter: chilisås, tomatpuré och passata.
- Det har varit ett enormt intresse från våra kunder för de nya KRAV-produkterna... Vi planerar även fler ekologiska produkter framöver,  bland annat någon dressing, säger Lars-Erik Jönsson som är marknadsansvarig hos Felix.
Ekoweb


KAFFETREND GER TONVIS MED SOPOR - ANVÄND EGEN MUGG FÖR MILJÖN
Bärbar mat och dryck är en trend som växer. I samma takt växer avfallsberget av förpackningar. Lattemuggarna och matboxarna återvinns sällan utan slängs i vanliga papperskorgar. Men nyligen kom en reporter på Aftonbladet på ett enkelt alternativ för att minska drivorna av pappförpackningar: Ta med dig kaffet i din egen mugg! Flera kaféer i Göteborg, Halmstad, Helsingborg och Stockholm blev positivt överraskade av initiativet och serverade gärna kaffe till kunder med medhavd mugg.


HEMDATOR... VARFÖR INTE HEMCYKEL?
Den brittiska regeringen har lanserat en rad initiativ för att göra landet lite grönare och få medborgarna att resa miljövänligare. Ett initiativ liknar det svenska hemdatorpaketet, fast skapat för cyklar. Kampanjen Cycle To Work gör det möjligt för företag att köpa eller hyra cyklar som sedan leasas till de anställda.
CSR i praktiken


SVERIGE BÄST PÅ EKOTURISM
Sverige är det första landet på norra halvklotet att använda en nationell kvalitetsmärkning av ekoturistiska upplevelser. Märkningen, Naturens Bästa, sjösattes 2002 och har VisitSweden, Svenska Ekoturismföreningen och Svenska Naturskyddsföreningen som avsändare. Alla arrangörer måste, för att erhålla kvalitetsmärkningen, uppfylla sex grundkrav. Dessa innebär att arrangören tar ansvar för att skydda och bevara naturen och gynna lokal ekonomi, samtidigt som gästen får en lärande och rolig upplevelse. Hitta resor märkta med Naturens Bästa