MED EXTRA MYCKET LÄSNING EFTER SOMMAR OCH SEMESTER!

GORE GER BRÄNSLE TILL ENERGIDEBATT
FÖRRE VICEPRESIDENTEN VILL HA FOSSILFRI EL I USA INOM TIO ÅR
Den förre amerikanske vicepresidenten Al Gore lanserar en plan för hur all produktion av elektricitet i USA ska bli fossilfri inom tio år. Förslaget går längre än vad några forskare eller miljögrupper gjort tidigare. Förslaget skulle framförallt innebära att USA:s kolkraftverk läggs ner eller utrustas med teknik som gör det möjligt att skilja ut och lagra koldioxiden som släpps ut.
Barack Obama skriver i ett pressmeddelande att han är helt enig i att USA:s energiproblem inte kan lösas genom att borra efter mer olja, utan att det är förnyelsebara energikällor som sol, vind och avancerade biobränslen som måste prioriteras.
John McCaines presstalesman, Tucker Bounds, berömde Al Gore för hans kamp mot klimatförändringarna och försäkrade samtidigt att John McCain också har som mål att dramatiskt minska koldioxidutsläppen.
Svenska Dagbladet

MILJÖPRISET DELAS I TRE DELAR
Göteborgspriset för hållbar utveckling 2008 delas i tre lika stora delar mellan Margot Wallström, göteborgarna Jan Ahlbom och Ulf Duus samt den amerikanska miljöforskaren Theo Colborn. Årets pristagare belönas för att de på olika sätt rensar i kemikalieträsket.
- Det globala kemikaliesamhället ruvar på en tickande bomb som måste desarmeras! Priset går till fyra unikt framstående personer som med forskning, politik och marknadsbaserat vardagsarbete lagt grunden till en långsiktig ”avgiftning” av världen, säger Stefan Edman, biolog, författare och juryns ordförande.
Prissumman är på sammanlagt en miljon kronor och delas i år ut för nionde gången.

IKEA SATSAR PÅ CLEANTECH
Ingvar Kamprad vill sälja världens bästa och billigaste solpaneler. Det är målet med investeringsbolaget IKEA Greentech som ska dammsuga miljöteknikbranschen på intressanta produkter. IKEA har öronmärkt 50 miljoner euro för investeringar i miljöteknik de närmaste åren. Pengarna kommer att investeras inom fem områden: solpaneler, alternativ belysning, energibesparing, vattenbesparing och nya produktmaterial.
- Förhoppningsvis har vi inlett det första företagssamarbetet före nyår och målet är att investera i upp till tio bolag i första stadiet. Till en början kommer det att röra sig om svenska och skandinaviska bolag, säger Johan Stenebo, vd för IKEA Greentech.

DE GRÖNA AVLATSBREVEN
De mesta av den klimatkompensation som säljs till privatpersoner består av projekt utan bevisad effekt och efterhandskontroll.
Den frivilliga kompensationen för växthusgaser tar fart. Globalt såldes under 2006 kompensation för mer än 23 miljoner ton koldioxid, under 2007 mer än dubbelt så mycket och i år fortsätter marknaden att växa. På Internet går det enkelt att köpa så kallade reduktionsenheter.
Men klimatkompensationen dras med trovärdighetsproblem. Vissa hävdar att kompensationen ger privatpersoner ursäkt att fortsätta orsaka utsläpp av växthusgaser. Ett annat problem är att 90-95 procent av den kompensation som erbjuds konsumenter kommer från projekt som inte kontrolleras av någon extern organisation. Hur kan man då veta att kompensationen faktiskt gör nytta?
Forskning & Framsteg

NU HÅLLBARHETSREDOVISAR ALLT FLER SVENSKA BOLAG
Drygt fyra av fem börsbolag och statliga bolag har nu tagit steget till att börja redovisa sitt hållbarhetsarbete. De största bolagen på börsen är bäst i klassen med de mest utvecklade och omfattande hållbarhetsredovisningarna. Sämst ställt är det bland finansbolag och företag med dominerande ägare. Många statliga bolag väntar in i det sista på att införliva regeringens nya krav på hållbarhetsredovisning. Det visar en ny undersökning av hållbarhetsredovisningar som genomförts av Öhrlings PricewaterhouseCoopers.

SCHWARZENEGGER VÄLKOMNAR SOLKRAFTVERK I JÄTTEFORMAT
Solenergi börjar bli något att räkna med. I soliga Kalifornien ska det byggas två nya solkraftverk som ska kunna ge tillräckligt med el för 234 000 hushåll. Kraftverken blir tio gånger större än världens nu största solkraftverk.
- Dessa solenergiprojekt är ett stort steg mot att möta vårt långsiktiga mål för förnybar energi för att mildra klimatförändringarna. De är ytterligare ett bevis för världen och näringslivet att miljötänkande även är bra för lönsamheten, säger Arnold Schwarzenegger enligt Imperial Valley News.
Svenska Dagbladet / E24

ELCYKEL I KORTEDALA
Stadsdelsförvaltningen i Kortedala i Göteborg har utökat antalet cyklar i cykelpoolen med en elcykel. Det är en helt vanlig cykel med en elmotor som driver framhjulet. Motorn drivs av ett uppladdningsbart batteripack.
Tanken bakom elcykeln är att få fler att vilja cykla, genom att uppförsbackar inte ska kännas alltför jobbiga.

TAXI, VAR GOD CYKLA
I sommar har cykeltaxin kommit till Kalmar. Det är bara i centrala delarna av Kalmar man kan åka. Cykeltaxin är utrustad med en elmotor som hjälper till en aning. Just nu finns en cykeltaxi i bruk, men det är tänkt att inom kort bli två. Att åka cykeltaxi kostar mellan 20 och 100 kronor.
Land

BARA ELBILAR I STOCKHOLM?
Sju av tio svenskar är positiva till att endast tillåta elbilar i Stockholms innerstad om tio år. Bland stockholmarna är det 60 procent som svarat ja på frågan som elbolaget Fortum ställt till 1 000 personer. Tre av fyra svarade att miljön är en viktig aspekt när de ska köpa en ny bil.
Svenska Dagbladet

ENERGIFORSKAREN PÅL BÖRJESSON: SVENSK FINETANOL I VÄRLDSKLASS
Svensks etanol är lika klimateffektiv som brasiliansk. Det hävdar forskaren Pål Börjesson i Lund, auktoritet på området i en ny rapport. Undersökningen visar att den vetebaserade etanol som tillverkas i Sverige minska klimatpåverkan med 80 procent om man jämför med bensin.
Ny Teknik

VOLVO V70 BYGGS OM TILL BIOGASBIL
Det här är miljöbilen som kan rädda ansiktet på krisdrabbade Volvo Personvagnar. En V70 som kan tankas antingen med etanol eller biogas, ska enligt vad Corren erfar börja serietillverkas i höst på Tekniska Verkens fordonsverkstad i Linköping.
Det är dock svårt att få information om projektet. Biogasprojektet är än så långe superhemligt. Ett pressmeddelande om affären lär ha stoppats av Volvo i sista stund.
Corren

VÄRLDENS FÖRSTA MILJÖMÄRKNING AV DRIVMEDEL
Som första miljömärkning i världen lanserar nu Svanen kriterier för att miljömärka drivmedel. Märkningen pekar ut de bästa alternativa drivmedlen bland till exempel etanol, biodiesel, biogas och olika blandningar.
- Vi vill visa vägen för framtidens alternativa bränsle. Svanenmärkt drivmedel ska vara ett mycket bättre alternativ till bensin, med betydligt lägre påverkan på klimatet än fossila bränslen, säger Ragnar Unge, vd för Miljömärkningen Svanen.

SCHWEIZ KAN FÖRBJUDA SUVAR
Suvar, sportbilar och andra bränsleslukare kan snart vara förbjudna i Schweiz. Bakom förlaget står det gröna ungdomsförbundet som lyckats samla in 120 000 namnunderskrifter till stöd för en omröstning. För att den ska bli av krävs att 100 000 av namnen går att verifiera.
Initiativtagarna vill ha en utsläppsgräns på 250 g CO2/km för alla nya bilar. Vidare ska nya bilar inte få väga mer än 2,2 ton. Bilar som inte klarar kraven och redan är registrerade ska inte få köra fortare än 100 km/h.
Miljö&utveckling

MILJÖSATSNINGAR LÖNAR SIG
Nio av tio nordiska företag arbetar med miljösatsningar. Och arbetet ger resultat, både genom kostnadsreduktioner och ökade intäkter. Det visar en undersökning utförd av Accenture.
Studien har fokuserat på frågor om det är möjligt att skapa värde utifrån miljöutmaningar samt om företag är medvetna om sin miljöpåverkan och vilka miljöinitiativ de arbetar med.
Resultatet visade att företagen kan uppnå bättre ekonomiska resultat om de ser miljösatsningen i samband med företagets strategi, utvecklingsmål och dagliga drift. Dessutom visade det sig viktigt att sätta kunden i fokus, även i miljöfrågor. Företag som såg sina kunder som de största intressenterna i satsningen för miljön lyckades mycket bättre än de företag som såg myndigheterna som de största miljöintressenterna.

”BRYGGARKUPP MOT SODASTREAM”
Den kände greven Ian Wachtmeister, styrelseordförande i Empire som ligger bakom Sodastream, säger till nyhetsbyrån Direkt att bryggerierna städslat Handelns Utredningsinstitut för en pr-attack mot hans produkt. Tidigare presenterade utredningsinstitutet resultat som ifrågasatta miljönyttan med kolsyrepatroner som fraktades till Tyskland för påfyllning.
MiljöRapporten Direkt

KROGPRINS HAR SMAK FÖR EKOLOGISKT ÖL
Storbritanniens tronföljare, prins Charles, vill erövra de brittiska pubarna med sitt ekologiska öl. Duchy Originals, som prinsen startade 1990 med målsättningen att främja tillverkningen och försäljningen av ekologiska mat- och dryckesprodukter lanserade för en tid sedan ett flasköl som redan hunnit bli Storbritanniens bäst säljande ekologiska öl. Nu siktar man på att även erövra de brittiska pubarna.
SvD Näringsliv

SJU AV TIO SVENSKAR TYCKER ATT GLASSEN SKA VARA EKOLOGISK
FLER VÄLJER EKOGLASS
En ny SIFO-undersökning visar att sju av tio svenska anser att det är mycket eller ganska viktigt att glassen de äter är ekologisk. Undersökningen visar också att Stockholmare i högre utsträckning (74%) kan tänka sig att betala ett högre pris för ekologisk glass. I Göteborg är motsvarande siffra 54 procent.
Varje år äter svenskarna upp till 110 miljoner liter glass. All fler väljer ekologiska produkter. Procentuellt är de fortfarande en liten del av den totala svenska glassförsäljningen, men man kan ändå snacka om ett rejält lyft för ekologiskt glass. Under det första halvåret i år ökade SIA Glass, marknadsledande när det gäller ekoglass, försäljningen med 190 000 liter till totalt 280 000 liter.
Land Lantbruk

MATAVFALL GER CO2-UTSLÄPP MOTSVARANDE 700 000 BILAR
Den mat som svenska hushåll slänger ger varje år ett utsläpp på 1,9 miljoner ton koldioxid, lika mycket som 700 000 bilar eller 460 000 oljeeldade villor avger. Det visar en ny studie som Konsumentföreningen Stockholm har låtit göra.
- Det är inte rimligt att vi producerar, förädlar och transporterar så mycket mat, för att sedan slänga den. Det är bra att vi nu har lyckats få fram en siffra på hur omfattande den här onödiga miljöpåfrestningen är, även om siffran är en grov uppskattning, säger Louise Ungerth, chef för konsumentfrågor vid Konsumentföreningen Stockholm
- Maten håller ofta mycket längre än vad som anges. Bäst-före-datumet tolkas ofta som att maten sedan är helt förkastlig, men så behöver det inte alls vara. Det gäller att våga lita på sina egna sinnen, säger Monika Pearson, nutritionist på Livsmedelsverket till Svenska Dagbladet.